Słońce wciąż zagląda nam przez okna, jednak coraz rzadziej, aby stopniowo przyzwyczaić nas do ograniczonej dawki. Warto zadbać o harmonię naszego organizmu dostarczając mu odpowiednie dawki witaminy D, która moduluje reakcje zapalne, chroni nasze stawy poprzez zwiększenie wchłanialności wapnia i fosforu a także wpływa na zahamowanie degeneracji tkanki mózgowej.
Stymulowana jest pod wpływem promieni słonecznych, a gdy pojawia się jej niedobór wiele osób odczuwa znużenie, niechęć do podejmowania wysiłku, również w pracy. Z tego samego powodu zmianie ulega nasza sylwetka, gdyż tłuszcz rozpuszcza się pod wpływem witamin A, D, E, K. Spada odporność, na co wpływ ma również zmiana diety, ubogiej w warzywa i owoce sezonowe. Dodatkowo mogą pojawić się dolegliwości takie jak: bóle mięśni, migrena, bezsenność. Wszystko to prowadzi do jednego – zwiększonego stresu, a co za tym idzie stanów depresyjnych.
Witamina D po dostarczeniu staje się aktywna poprzez konwersję w wątrobie, a następnie w nerkach, przedostając się do jelita oraz pozostałych komórek naszego ciała. Nasz organizm jest w stanie ją zmagazynować jedynie przez okres kilku tygodni. Gdzie zatem szukać źródeł omawianej witaminy, gdy większość dnia spędzamy w pomieszczeniu? Oprócz suplementacji wit. D3 oraz K2 warto włączyć do codziennej diety produkty takie jak:
-tłuste ryby (makrela, miecznik, łosoś, sardynki, tuńczyk)
-olej z wątroby dorsza
-żółtka jaj
-wątróbkę
-ser żółty
-jogurty naturalne
-kefiry
oraz dostępną w eko – marketach sfermentowaną soję natto.