W ergonomii stosowane są metody służące kształtowaniu różnych warunków pracy w zakresach:
w fazie projektowania pracy i fazie oceny istniejącej sytuacji, dla określenia kierunku jej optymalizacji (harmonijnego powiązania możliwości psychofizycznych pracownika i wydajności).
Aby prawidłowo przygotować ergonomiczne stanowisko pracy, należy bardzo dokładnie przeanalizować wszystkie czynniki mogące wpływać na to, czy praca jest wykonywana
w warunkach bezpiecznych i zdrowych. W tym celu analizie poddawane są obciążenia fizyczne, obciążenia psychiczne, w tym narząd wzroku i słuchu, metody pracy i obciążenia środowiskowe
w tym np. klimat i hałas.
Specyficznym narzędziem przygotowanym dla tych działań są listy kontrolne.
Ergonomiczna lista kontrolna, zwana również Listą Dortmundzką została ogłoszona
na II Ergonomicznym Kongresie w Dortmundzie w 1964 roku. Zawiera ona ponad 300 pytań,
które pozwalają na skrupulatną ocenę wszystkich elementów pracy. W oparciu o II Kongres
i Listę Dortmundzką, zostało stworzone wiele innych list ukierunkowanych na określone rodzaje pracy, mniej lub bardziej szczegółowych. Niemniej jednak, ta lista dała początek wnikliwej analizie stanowisk pracy, czynników składowych pracy i wydajności.