O podstawowych zasadach żywienia każdy z nas wie. To, że 5 posiłków, to że, nie jemy przed snem, żeby pić dużo wody i jeść regularnie. Trend na zdrowe żywienie utrzymuje się od kilku lat i oczywiście niesie on za sobą same pozytywne skutki. Zwiększa się świadomość, poprawiają nawyki a to bezpośrednio przekłada się na zdrowie.
Między daniami głównymi, często podjadamy, wszystko jest w porządku do póki są to produkty urozmaicające dietę i bogate w wartości odżywcze. Gorzej, jeżeli zawierają duże ilości cukru, są ciężkostrawne i obciążają organizm. Podpowiadamy czego unikać, aby poprawić samopoczucie, wygląd naszej sylwetki i zoptymalizować posiłki.
Bakalie i orzechy. Zawierają one duże ilości cukru i tłuszczu. Powinno się graniczyć do jednej garści dziennie.
Produkty typu 0%, light itp. Zawierają one duże ilości sztucznych substancji, konserwantów i szkodliwy dla zdrowia słodzik – aspartam.
Kawa latte. Duża ilość mleka jest ciężkostrawna, dostarcza kalorii i jeżeli ją słodzimy to oczywiście cukru.
Jogurty owocowe. Zawierają dużą ilość cukru, owoców niestety zazwyczaj nie.
Sałatki z dressingiem. Lekko strawna sałatka z ciężkim sosem na bazie majonezu, musztardy czy ketchupu nie jest zdrowym połączeniem.
Owoce i soki. Są one oczywiście bogate w witaminy jednakże nierzadko też w duże ilości cukru. Należy spożywać je z umiarem i ograniczyć się do owoców z małą ilością fruktozy.
Smoothies. Są źródłem dużej ilości cukru. Ilość kalorii w jednym napoju waha się od 700 do aż 900!
Warto zmieniać nawyki żywieniowe i dobierać posiłki tak, aby były zdrowe, szybkie do wykonania i smaczne. W dobie szybkiego tempa życia, małej ilości czasu i ciągłego pośpiechu zbilansowane żywienie jest szczególnie ważne. Odpowiednią dietą możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób ale także zwiększyć energię i siłę.